Lidmaatschap

Je hoeft niet lid te zijn om een kerk binnen te lopen of te doen aan activiteiten. Je kunt anoniem een plaatsje zoeken in de kerk op zondag of gewoon aanschuiven bij een doordeweekse bijeenkomst. Je kunt er iemand aanspreken en je krijgt antwoord. Of je nu gelooft of niet – als je nieuwsgierig bent naar wat we in de kerk doen, kom dan eens langs. Iedereen is welkom. Loop gewoon eens binnen.

Via het lidmaatschap van de plaatselijke kerkelijke gemeente is men automatisch lid van de Protestantse Kerk in Nederland. Als iemand zich wil inschrijven als lid van de Protestantse Kerk in Nederland of juist wil uitschrijven, moet dat dus op plaatselijk niveau gebeuren.

Neem voor al je vragen rondom lidmaatschap contact op met het kerkelijk bureau.

Soorten lidmaatschappen

  • Dooplid: deze persoon is gedoopt in een gereformeerde, hervormde, evangelisch-lutherse of protestantse gemeente of als gedoopt lid van een ander kerkgenootschap overgekomen
  • Belijdende lid: deze persoon heeft belijdenis gedaan in een gereformeerde, hervormde, evangelisch-lutherse of protestantse gemeente of is als belijdend lid van een ander kerkgenootschap overgekomen
  • Gastlid: Een gastlid is een persoon die lid is van een ander kerkgenootschap maar die tevens lid is geworden van een gemeente van de Protestantse Kerk in Nederland. Dat kan onder bepaalde voorwaarden.

Lid worden

Er zijn verschillende manieren waarop je lid wordt van onze gemeente:

  • Je bent nog niet eerder lid geweest van een kerk.
  • Je bent momenteel elders lid en wil je overschrijven.
  • Wanneer betrokken ouders hun kind laten dopen wordt het kind automatisch dooplid.
  • Ben je als kind gedoopt dan wordt je door belijdenis te doen belijdend lid.
  • Ben je nog niet als kind gedoopt, dan kan wordt je op basis van je belijdenis gedoopt en lid van de gemeente.

Verhuizen

Als je in je vorige woonplaats lid was van een PKN-gemeente, word je in principe overgeschreven naar onze gemeente. Je wordt dan ingeschreven in de wijkgemeente waar je woont. Vanuit die wijkgemeente word je welkom geheten en ontvang je ook informatie over de andere wijkgemeenten.

Als je bij een andere wijkgemeente ingeschreven wilt worden, kun je dit kenbaar maken bij de wijkgemeente waar je ingeschreven bent, of bij het kerkelijk bureau. Je wordt dan voorkeurlid van de wijkgemeente van jouw keuze.

Wanneer je binnen de gemeente Hellendoorn verhuist naar het grondgebied van een andere wijkgemeente of PG Nijverdal, word je automatisch naar die wijkgemeente of PG Nijverdal overgeschreven. Behalve als je voorkeurlid was (zie hierboven), dan blijf je lid van de wijkgemeente waar je al ingeschreven stond.

Wanneer je naar elders verhuist, word je overgeschreven naar de Protestantse Gemeente in die woonplaats. Maar als je voorkeurlid van een wijkgemeente was, blijf je daar als lid ingeschreven. Wil je dan toch overgeschreven worden, dan moet je dit zelf kenbaar maken. Je kunt ook kenbaar maken dat je voorkeurslid van je huidige wijkgemeente wilt worden.

Studenten

De inschrijving bij een Protestantse Gemeente vindt gewoonlijk plaats op basis van woonadres. Jongeren die elders gaan wonen voor studie of werk worden daarom automatisch kerkelijk overgeschreven naar een andere plaatselijke gemeente. Dit is lang niet altijd gewenst. Bijvoorbeeld omdat je gewoon kerkelijk betrokken wilt blijven in bij ons of je meestal in de weekenden thuis bent. In dat geval kan je het op het kerkelijk bureau of via de ledenadministratie regelen dat je lid wil blijven van onze gemeente. Jouw kerkelijke overschrijving wordt dan weer teruggesteld.

Uitschrijven

Jammer dat je je wilt uitschrijven. Vraag telefonisch, schriftelijk of per e- mail een uitschrijvingsformulier aan. Na ondertekening kan je het formulier per post of e-mail retourneren. Wanneer de procedure is afgerond, ontvangt u schriftelijk bericht van de PKN.