Actie Marktplaats Rwanda

Samenwerking met Red een kind

De diaconie van de Protestantse Gemeente Hellendoorn zet zich in voor een diaconaal doel in Rwanda in samenwerking met de stichting Red een kind.

Stichting Red een kind kiest een gebied waar hulp nodig is, in overleg met de overheid. Daar worden zelfhulpgroepen opgestart van max. 20 personen. Voorbeelden: bakkerij, schoenmaker, naaiatelier en ook de bouw van marktplaatsen.

Marktplaats

Een open marktplaats levert veel problemen op. In het regenseizoen wordt alles nat en als de zon schijnt wordt het te heet. Een overdekte marktplaats is dan een zegen voor de mensen.

Een overdekte marktplaats kost de Stichting € 13.000. De marktplaats wordt na realisatie overgedragen
aan een bestuur gekozen uit de bevolking. De ‘tafels’ worden verhuurd en dagelijks of wekelijks door de huurders gebruikt.

Het bestuur en de huurders zorgen voor het onderhoud en de ontwikkeling van de marktplaats. Het hele proces wordt begeleid door mensen uit Rwanda die in dienst zijn van de stichting Red een Kind.

Actie Marktplaats Rwanda

De diaconie heeft als doel in 2023 in samenwerking met de stichting Red een kind zo’n overdekte marktplaats bekostigen in Rwanda, Afrika.

No post found!

Achtergrond Rwanda

Rwanda is een land in Oost-Afrika dat bekend staat om zijn geschiedenis van etnische conflicten en de genocide in 1994, waarbij naar schatting 800.000 mensen om het leven kwamen. Sindsdien heeft Rwanda zich ingespannen om zich te herstellen en een stabiele economie op te bouwen.

Ondanks deze vooruitgang blijft armoede een groot probleem in Rwanda. Volgens de Wereldbank leeft ongeveer de helft van de bevolking onder de armoedegrens, wat betekent dat ze minder dan $1,90 per dag verdienen. Dit heeft veel gevolgen voor de gezondheid, het onderwijs en de levensverwachting van de bevolking.

Rwanda is een relatief klein land in Afrika, met een oppervlakte van ongeveer 26.338 vierkante kilometer. Het land heeft een bevolking van ongeveer 12,6 miljoen mensen (volgens de Wereldbank, 2021).

Het klimaat in Rwanda is over het algemeen mild, met temperaturen die variëren van gematigd tot warm. Het regenseizoen loopt van februari tot mei en van september tot december, en de neerslag is cruciaal voor de landbouwsector van het land. Rwanda is echter ook gevoelig voor natuurrampen zoals overstromingen en aardverschuivingen, die kunnen leiden tot verlies van leven en eigendommen.

Internationale hulp heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Rwanda na de genocide. Donoren hebben bijgedragen aan programma’s voor armoedebestrijding, onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. Ook het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor Rwanda, en het land heeft zich ingezet voor duurzaam toerisme om de natuur en cultuur van het land te behouden en te beschermen.