Maak uw keuze:

Algemene Kerkeraad

new OaleGrieze west

new OaleGrieze oost

Kruidenwijk

Jeugdwerk

diaconie new1

new CvK

Contacten tussen Sármásag Mina en Hellendoorn/Kruidenwijk

startpagina 1In het Noord Westen van Roemenië in de provincie Salaj dicht bij de rivier Crasna ligt de stad Sármásag. Er wonen in Sármásag 3600 personen van Hongaarse afkomst. In de wijk Sármásag Mina wonen voornamelijk mensen van Roemeense afkomst (950) en 450 mensen van Hongaarse afkomst die bij de Reformatorische kerk horen.

 In april 2001 zijn deze 450 mensen afgescheiden van de startpagina 2Reformatorische kerk in het dorp. De redenen waren: de grote afstand tussen de wijk en het dorp en de werkdruk voor de predikant. In augustus 2001 heeft de nieuwe gemeente zijn eigen predikant gekregen.

 

contacten 1 tnSinds 2002 zijn er contacten tussen de Református kerk in Sármásag Mina en de PG Hellendoorn. Het contact is in de eerste plaats een kerkelijk contact. De Roemenië Commissie onderhoudt de contacten met Sármásag Mina.  De Roemenië Commissie is onderdeel van de diaconie.

Er is regelmatig telefonisch en mailcontact tussen Sármásag Mina en de Roemenië Commissie. contacten 2 tnLeden van de Roemenië Commissie brengen regelmatig een bezoek aan Sármásag om de projecten te bezoeken en door te spreken. Ook worden er regelmatig tegenbezoeken gebracht.

 

 

contacten 4 tnEen kerkelijk gemeentecontact is een contact waar twee kerkelijke gemeenten  samen op weg zijn om elkaar te verrijken in Jezus' naam. De nadruk ligt op wederkerigheid en gelijkwaardigheid. 

Om de betrokkenheid te accentueren, zou de ene gemeente hulp kunnen bieden aan de ander. Het initiatief moet komen van de hulpvragende gemeente. Hulp mag niet leiden tot afhankelijkheid of ongelijkheid in de relatie. Hulp moet altijd tot doel hebben: betrokkenheid en bemoediging. Zo kunnen we elkaar stimuleren tot de dienst aan God en onze medemensen.

 

 

 

Het bestuur van de Roemeniecommissie bestaat uit de volgende personen::

Ella Wevers-v.d. Vegt  618932
Joke Westra 795154
Albert Kollenstaart 617687
Marinus ten Brinke 615348
Henk Nijland 655604
Betsy Kuulman    618612

 

Wat kunt u doen?

De RCHK valt onder de diaconie van de Protestantse Gemeente Hellendoorn. De diaconie valt onder een Algemeen Nut Beoogde Instelling (ANBI). Voor meer informatie hierover kunt u klikken ANBI.

Eenmalige gift

U kunt helpen door een bedrag te storten op iban: NL54RABO0119529661 ten name van Roemenië Cie. Kruidenwijk.

Sponsoring

We zijn heel erg dankbaar voor de sponsoren die we al hebben, maar kunnen altijd meer sponsoren gebruiken. Voor al vanaf € 5,- per kwartaal kunt u sponsor worden. Meer mag natuurlijk ook. 
Het geld wordt besteed aan het helaas broodnodige medicijnproject.

Activiteiten

Winterhoutactie

Helpt u mee om de allerarmsten in Sarmaság Mina van hout te voorzien om de wintermaanden warm door te komen?

In Roemenië kan het in de winter met gemak 20 graden vriezen. Elk jaar vriezen wel mensen dood. Met name de allerarmsten.

Het hout wordt in Roemenië gekocht.  De presbyters (ouderlingen) in Sarmaság Mina kappen  zelf de bomen.

Alleen de  gezinnen /ouderen die in aanmerking komen voor het levensmiddelenpakket, komen ook in aanmerking voor de winterhoutactie. Dit gaat om 50 gezinnen/ouderen.  Een wintervoorraad hout voor 1 gezin /oudere kost  € 250,--.

Voor 5 euro sponsort u al een arm gezin of oudere met hout. 

Dit bedrag kunt U overmaken op bankrek.nr. NL54RABO0119529661 ten name van Roemenië Commissie Kruidenwijk, tnv houtactie.

 

Groentenzadenpakket

Eén jaar groente voor een Roemeens gezin voor € 5.00  Wie doet er mee?

Ieder voorjaar in maart hebben we deze actie in de kerk om de armste gezinnen in Sarmaság Mina te helpen aan een pakket  groentenzaden.  U kunt deze actie sponsoren door dan een pakket te kopen op de betreffende zondagen.

In het pakket zitten 15 soorten groentenzaden. Ter vergelijking: de winkelwaarde van een soortgelijk pakket is circa Euro 20,=.

De gemiddelde opbrengst is voldoende voor een groot gezin. Bij ieder pakket zit een  zaai instructie in het Hongaars ingesloten. De zaden zijn van hoge kwaliteit en meerdere jaren houdbaar.  Kleinere gezinnen kunnen daardoor de inhoud over meerdere jaren verdelen. Het teveel voor eigen gebruik levert bij verkoop extra gezinsinkomsten op. Het verbouwen van groenten en daarmee het werken voor eigen inkomsten verhoogt de eigenwaarde van de betrokkenen.

Ook kunt U uw bijdrage voor één of meerdere pakketten storten op bank. rek.nr. NL54RABO0119529661 t.n.v. Roemenië Cie Kruidenwijk o.v.v. zadenactie.

 

Overige activiteiten

Voorbede 
Elke eerste zondag van de maand is er in de Schaapskooi voorbede voor Sarmaság Mina en in Sarmaság Mina voor de Schaapskooi. 

Kaars 
Ieder jaar biedt de Roemenië Commissie een Paaskaars aan. Deze kaars is een groet van de PKN-gemeente Hellendoorn. De kaars symboliseert het teken van verbondenheid, hoop en gezamenlijk christelijk geloof.

Medicijnproject 
Arme, zieke mensen (de zwaksten uit de samenleving) krijgen een bijdrage om hun medicijnen te kunnen betalen. Dit wordt o.a.gefinancierd door sponsoren uit Hellendoorn en omgeving. De arts in Sarmaság Mina bepaalt de medische noodzaak, het Nederland Comité in Sarmaság Mina de financiële noodzaak

Groene Kruis project 
In Sarmaság Mina is een Groene Kruis project opgezet. Hier kunnen de mensen medische hulpmiddelen zoals rollators, rolstoelen en ziekenhuisbedden lenen. Deze hulpmiddelen zijn geschonken door particulieren en bedrijven uit Hellendoorn en omgeving

Levensmiddelenpakketten
De allerarmsten ontvangen twaalf keer per jaar een levensmiddelenpakket van de kerk in Sarmaság Mina. De diaconie van de PG Hellendoorn stelt hiervoor geld beschikbaar. De levensmidddelen worden in Sarmaság gekocht.