Het beleidsplan 2012-2016 ging uit van de drieslag ‘geloof, hoop en liefde’. Het beleidsplan 2018-2022 heeft een andere drieslag als invalshoek: daarin staan de relatie naar boven, naar binnen en naar buiten centraal. Die aanduidingen staan voor ‘Rond geloof’, ‘Rond de geloofsgemeenschap’ en ‘Rond de diaconale en maatschappelijke presentie’. Voor deze drieslag is gekozen op basis van ‘Kerk 2025’ van de Protestantse Kerk in Nederland. Het beleidsplan 2018-2022 wil dus aansluiten bij de landelijke visie op ‘back to basics’ oftewel ‘waar het op aankomt’. Daar is niet mee gezegd dat de drieslag van het beleidsplan 2012-2016 achterhaald is. Integendeel. Al in de eerste alinea daarvan wordt gesproken over ‘dienst aan God, aan de leden van de gemeente en aan de wereld’. Feitelijk gaat het dus om dezelfde benadering in andere bewoordingen.
‘Kerk 2025’ is niet uit de lucht komen vallen. Het document heeft alles te maken met de krimp van de kerk. Toch is het een hoopvol traject. Want: ‘Waar een woord is, is een weg’. Wij mogen geloven dat de Geest ons zal helpen om kerk te zijn. En de krimp van de kerk, waar we onze ogen ook in Hellendoorn en omstreken niet voor kunnen sluiten, kan ons meer bewust maken van onze missionaire roeping. Dan kan zelfs over groei gesproken worden, misschien niet in kwantitatieve, maar wel in kwalitatieve zin. Want de wonderen zijn de wereld nog niet uit.
Dit beleidsplan is het beleidsplan van de Algemene Kerkenraad. Het gaat dus om een plan voor de gehele gemeente dan wel alle drie wijken tezamen. Scherper dan in het vorige worden de beleidsterreinen van de wijkkerkenraden, die hun eigen verantwoordelijkheden hebben, daarvan onderscheiden. Die worden er als paragrafen in twee lijnen ingevoegd. Een voor ‘Dorp’ en een voor de ‘Kruidenwijk’.
Een beleidsplan kan niet zonder een missie en een visie. Missie en visie geven in de kern aan wie we zijn (onze oorsprong, identiteit en centrale waarden) en waar we naar toe willen werken (welke doelen streven we na?).
Dragende begrippen voor het gemeenteleven zijn: Geloof, hoop en liefde (1 Korintiërs 13:13) als verwoording van oorsprong, identiteit en centrale waarden.
- Geloof in de blijde boodschap.
- Hoop op de vervulling van Gods beloften voor Zijn volk en de wereld.
- Groei en bloei vanuit de bron van Gods liefde in Jezus Christus, in liefde tot elkaar.
Deze drieslag is de basis. In de nieuwe drieslag van boven, binnen en buiten gaat het meer richting de praktijk.